Da var vi i gang igjen etter en deilig sommerferie. Jeg har kost meg maks og brukt tiden på de viktigste personene i livet mitt. Jeg tror jeg har skrevet litt om det før her inne, men ferier og høytider er faktisk da jeg gjør minst mulig på kjøkkenet. Sånn blir det kanskje når man jobber med oppskrifter og mat hver dag. Men en ting jeg ikke klarer å legge fra meg er brødbakingen. Kall meg gjerne bortskjemt, men jeg må ha fersk brødmat til frokost.
Disse rundstykkene har jeg bakt nesten hver dag i hele sommer. De er fulle av linfrø og grovt mel og er veldig gode på smak. Linfrø er godt for mage, tarm og fordøyelse. De er dessuten rike på omega-3 og en god erstatning til fisk for de som sliter med å få i seg nok av det. Har du problemer med treg mage kan også linfrø være redningen for deg. Ved å bløtlegge og knuse frøene sikrer du at kroppen klarer å ta opp all næringen i frøene. Jeg bruker nesten alltid et par spiseskjeer med linfrø i baksten min og spesielt i ferier hvor måltidene har en tendens til å bli hakket mer uregelmessige enn ellers. Mange, meg selv inkludert, sliter med den berømte feriemagen. Linfrø er en god måte å forebygge dette på.
Denne oppskriften har jeg brukt aller mest som kjøleskapsdeig i sommer. Da har jeg brukt en ts med gjær i stedet for det som står i oppskriften. Jeg lager deigen på vanlig måte, men setter den i kjøleskapet over natten til kaldheving. Du kan også bruke kald væske når du lager kjøleskapsdeig. Ingen vist i å varme den opp for så å sette den i kjøleskapet. Dagen etter deler du opp deigen og former emnene til rundstykker. Jeg lar de stå en times tid under kjøkkenhåndkle på benken før jeg setter de i ovnen. Da har du perfekte rundstykker uten for mye styr på morgningen.
Notat: Rundstykkene på bildene i dette innlegget er toppet med kornblanding og chiafrø, ikke linfrø som det står i oppskriften. På det øverste bildet ser du at jeg serverer nystekte rundstykker med tomatsuppe. Inspirasjon til supper finner du her.
De så gode ut! Kan man bruke denne oppskriften til brød, evt hvor lenge steker du dem da?
Hei, tenkte jeg skulle bake disse bollene i helgen. Det var vanskelig å få tak i sammalt byggmel, så jeg kjøpte sammalt rugmel. Har absolutt ingen erfaring med disse meltypene, tror du det funker greit med sammalt rugmel istedet?
Hei Laila! Ja, det går helt fint ? lykke til med baksten og god helg til deg ?
[…] Når det er sagt så skal dere få oppskrift på en veldig enkel, kjempegod og ja, barnevennlig tomatsuppe. Den er mild i smaken og stappfull av to av barnas favorittingredienser: makaroni og pølser! Juhuuuu! Nå blir det fest! En skikkelig god hverdagsmiddag. Her servert med byggmelsrundstykker, som du finner oppskrift på her. […]