Gjærstarter er en av de tingene jeg får oftest spørsmål om på MatTilFamilien. Her til lands er ikke denne bakemetoden så utbredt. Ser du der i mot på amerikanske matsider finner du nesten ikke en bakeoppskrift uten.
Å bake er kjemi. Det dannes en rekke prosesser og reaksjoner når man blander de ulike ingrediensene sammen. Fascinerende for matnerder som meg. Totalt uinteressant for de fleste andre. Dere vil jo bare bake luftige boller og brød! Og det skal dere få, så jeg skal fatte meg i korthet.
Ved å blande lunken væske, sukker og gjær kickstarter du gjæringsprosessen. En vanlig brødoppskrift baserer seg på at gjæren skal vokse (ese) på stivelsen og ofte litt sukker i deigen. Gjær trenger dette for å vokse. Det er derfor grovbrød ofte blir tørre og flate. Gjæren har rett og slett ikke nok karbohydrater å vokse på.
Sukker er en form for karbohydrater. Ved å gi gjæren fri tilgang til en gitt sukkerart før du blander den inn med resten av ingrediensene gjør du at gjæren får lyst på mer. Den starter gjæringsprosessen allerede før du begynner å bake og trives ennå bedre i deigen din da den allerede er satt i gang.
Dette resulterer i et saftigere, luftigere og mer holdbart bakverk. Denne metoden har med hånden på hjertet revolusjonert bakingen min. Så og si alt jeg baker blir vellykket etter jeg begynte med dette. Bare test det ut selv og se.
•HAR DU TESTET UT DENNE METODEN? FORTELL MEG GJERNE OM DINE ERFARINGER I KOMMENTARFELTET•
Dette hadde jeg aldri hørt om før. Nå bruker jeg det fast! Genialt 🙂
Dette er det smarteste jeg har prøvd noen gang!! Nå gjør jeg alltid dette når jeg baker!
Og familien bare; «har du gjort noe nytt med pizzaen?? Den er dr….god!!» ?
Takk for tips, både dette og mange andre!
Hild
Det var veldig hyggelig å høre, Hilde. Tusen takk for fin tilbakemelding ⭐️
Funker denne metoden med fersk gjær også? Ser at du som oftest bruker tørrgjær.
Det fungerer best på tørrgjær ☺️
Det fungerer best med tørrgjær ☺️
Lagde gjærstarter for første gang idag, da jeg sku lage pizzadeig. Så lettvint og så raskt. Og pizzabunnen blei knallgod ? måtte ringe pappa å dele tipset med han, siden han baker mye gjærdeiger. Så dette skulle han også teste ut??
Tusen takk for mange supre oppskrifter?
Akkurat satt en rundstykkedeig etter oppskrift fra min bestemor. Tidligere har jeg bare blandet alt i samme bolle. Men nå leste jeg i boka hennes at gjær, væsken og litt sukker skulle blandes. Så min bestemor gjorde nok dette hver gang hun bakte.
Spent på hvordan rundstykkene blir i dag. Var fascinert over prosessen i koppen min 😉
Laget verdens beste brød med gjærstarter, first try and i love it!
Må det boble for at den skal virke ? Er ikke alltid jeg får det til.
Ofte er det fordi man ikke bruker ordentlig søtningsmiddel eller for kald væske.
Prøver dette nå. Er veldig spent ? men skal resten av væsken hva kald el varm??
Resten av væsken skal være fingervarm ☺️