Mat Til Familien
  • Velkommen
    • Om oppskriftskort
    • Snapchat
  • Tips og triks
  • Frokost og lunsj
    • Lunsj
    • Pålegg
  • Middag
    • Middag på 30 minutter
    • Tilbehør
    • Kylling
    • Fisk
    • Gryteretter
    • Supper
    • Ovnsretter
    • Taco
    • Vegetar
    • Helgekos
  • Diverse
  • Gjærbakst
    • Søtdeig
    • Brød
    • Rundstykker
  • Dessert
    • Kjeks og småkaker
    • Kaker
    • Søt gjærbakst
    • Søtsaker
  • Sauser
    • Dipper
  • Høytider og merkedager
    • Halloween
    • Jul
    • Påske
  • Ukemenyer
    • Spesialer
Tips og triks  /  28. april 2019

GJÆRSTARTER

by Siv

Gjærstarter er en av de tingene jeg får oftest spørsmål om på MatTilFamilien. Her til lands er ikke denne bakemetoden så utbredt. Ser du der i mot på amerikanske matsider finner du nesten ikke en bakeoppskrift uten.

Å bake er kjemi. Det dannes en rekke prosesser og reaksjoner når man blander de ulike ingrediensene sammen. Fascinerende for matnerder som meg. Totalt uinteressant for de fleste andre. Dere vil jo bare bake luftige boller og brød! Og det skal dere få, så jeg skal fatte meg i korthet.

Ved å blande lunken væske, sukker og gjær kickstarter du gjæringsprosessen. En vanlig brødoppskrift baserer seg på at gjæren skal vokse (ese) på stivelsen og ofte litt sukker i deigen. Gjær trenger dette for å vokse. Det er derfor grovbrød ofte blir tørre og flate. Gjæren har rett og slett ikke nok karbohydrater å vokse på.

Sukker er en form for karbohydrater. Ved å gi gjæren fri tilgang til en gitt sukkerart før du blander den inn med resten av ingrediensene gjør du at gjæren får lyst på mer. Den starter gjæringsprosessen allerede før du begynner å bake og trives ennå bedre i deigen din da den allerede er satt i gang.

Dette resulterer i et saftigere, luftigere og mer holdbart bakverk. Denne metoden har med hånden på hjertet revolusjonert bakingen min. Så og si alt jeg baker blir vellykket etter jeg begynte med dette. Bare test det ut selv og se.

•HAR DU TESTET UT DENNE METODEN? FORTELL MEG GJERNE OM DINE ERFARINGER I KOMMENTARFELTET•

Relatert

Tags

  • bakst
  • gjærbakst
  • gjærstarter
  • tips
  • triks

Del dette:

  • Facebook
  • Mer
  • Skriv ut

Innleggsnavigasjon

LANGPANNEPIZZA MED FULLKORNSBUNN
RUNDSTYKKER FRA HAWAII

13 comments

  • Iris
    2. mai 2019

    Dette hadde jeg aldri hørt om før. Nå bruker jeg det fast! Genialt 🙂

    Reply
  • Hild Karlsen
    20. mai 2019

    Dette er det smarteste jeg har prøvd noen gang!! Nå gjør jeg alltid dette når jeg baker!
    Og familien bare; «har du gjort noe nytt med pizzaen?? Den er dr….god!!» ?
    Takk for tips, både dette og mange andre!
    Hild

    Reply
    • Siv
      20. mai 2019

      Det var veldig hyggelig å høre, Hilde. Tusen takk for fin tilbakemelding ⭐️

      Reply
  • Camilla
    5. august 2019

    Funker denne metoden med fersk gjær også? Ser at du som oftest bruker tørrgjær.

    Reply
    • Siv
      5. august 2019

      Det fungerer best på tørrgjær ☺️

      Reply
    • Siv
      5. august 2019

      Det fungerer best med tørrgjær ☺️

      Reply
  • Victoria
    30. september 2019

    Lagde gjærstarter for første gang idag, da jeg sku lage pizzadeig. Så lettvint og så raskt. Og pizzabunnen blei knallgod ? måtte ringe pappa å dele tipset med han, siden han baker mye gjærdeiger. Så dette skulle han også teste ut??
    Tusen takk for mange supre oppskrifter?

    Reply
  • Ida Veronica
    2. oktober 2019

    Akkurat satt en rundstykkedeig etter oppskrift fra min bestemor. Tidligere har jeg bare blandet alt i samme bolle. Men nå leste jeg i boka hennes at gjær, væsken og litt sukker skulle blandes. Så min bestemor gjorde nok dette hver gang hun bakte.

    Spent på hvordan rundstykkene blir i dag. Var fascinert over prosessen i koppen min 😉

    Reply
  • Karoline
    9. oktober 2019

    Laget verdens beste brød med gjærstarter, first try and i love it!

    Reply
  • Ellen
    9. oktober 2019

    Må det boble for at den skal virke ? Er ikke alltid jeg får det til.

    Reply
    • Siv
      23. oktober 2019

      Ofte er det fordi man ikke bruker ordentlig søtningsmiddel eller for kald væske.

      Reply
  • Mona
    15. oktober 2019

    Prøver dette nå. Er veldig spent ? men skal resten av væsken hva kald el varm??

    Reply
    • Siv
      23. oktober 2019

      Resten av væsken skal være fingervarm ☺️

      Reply

Share your thoughts Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonse: Mat til familien

Annonse: Mat til familien

Siste innlegg

  • JULEGØY MED MAT TIL FAMILIEN
  • RØDBETRUNDSTYKKER
  • HAVREKJEKS MED BLÅBÆR
  • MATPAKKEBRØD I LANGPANNE
  • PIZZASTICKS

Siste kommentarer

  • Siv til MANDELKYLLING
  • Anita til MANDELKYLLING
  • Siv til PEANØTTCOOKIES
  • Maria til PEANØTTCOOKIES
  • Siv til BRINGEBÆR- OG LAKRISFUDGE

Arkiv

  • oktober 2022
  • september 2022
  • mars 2022
  • februar 2022
  • oktober 2021
  • september 2021
  • juli 2021
  • juni 2021
  • april 2021
  • januar 2021
  • desember 2020
  • november 2020
  • oktober 2020
  • september 2020
  • august 2020
  • juli 2020
  • juni 2020
  • mai 2020
  • april 2020
  • mars 2020
  • februar 2020
  • januar 2020
  • desember 2019
  • november 2019
  • oktober 2019
  • september 2019
  • august 2019
  • juli 2019
  • juni 2019
  • mai 2019
  • april 2019
  • januar 2019

Oppskrifter

Meta

  • Logg inn
  • Innleggsstrøm
  • Kommentarstrøm
  • WordPress.org

Kategorier

Kategorier

  • Alt-i-ett
  • Annet
  • Bakst
  • Bakverk
  • Brød
  • Brød
  • Dessert
  • Dipper
  • Diverse
  • Drikke
  • Fisk
  • Frokost
  • Gjærbakst
  • Glutenfritt
  • Grilling
  • Gryteretter
  • Halloween
  • Helgekos
  • Hjemmelagde gaver
  • Jul
  • Kaker
  • Kjeks og småkaker
  • Kjøleskapsgrøt
  • Kylling
  • Lenketre
  • Lunsj
  • Matpakke
  • Meksikansk
  • Merkedager
  • Middag
  • Middag
  • Middag
  • Middag
  • MIDDAG PÅ 30 MINUTTER
  • Ovnsretter
  • Pai
  • Pai
  • Pålegg
  • Påske
  • Pizza
  • Poteter
  • Ris
  • Rundstykker
  • Salater
  • Salater
  • Sauser
  • Snacks
  • Søndagsspesialer
  • Søt gjærbakst
  • Søtdeig
  • Søtsaker
  • Søtt
  • Supper
  • Taco
  • Tapas
  • Tilbehør
  • Tips og triks
  • Tradisjonsmat
  • Ukategorisert
  • Ukemenyer
  • Vegansk
  • Vegetar
  • Wok
  • Yoghurt
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Made by LyraThemes.com
Bestill Julegøy med Mat til familien her. Fri frakt og 1–4 dagers levering.Trykk her for å bestille